2012. április 28., szombat

Hogyan működik a kizsákmányolás?

Globálisan valahogy tényleg így néz ki a kizsákmányolás, valamint a gazdagok, tőkések, liberálisok lelki mosdatása saját maguk előtt.

A gazdag iparos elmegy egy olyan országba, vagy egy olyan vidékre, ahol munka egyáltalán nincs, ahol az emberek nincstelenek, ahol szánalmas a szegénység. A tőkés felépít egy gyárat (lehetőleg úgy, hogy ha hirtelen olyan kedve támad, cirka 2 hét alatt arrébb tudja költöztetni) és munkát ajánl, néha 10, 12, vagy épp 14 órás műszakokban az ottani szegényeknek, az átlagosnál alacsonyabb bérért. Nem fizet eleget ahhoz, hogy munkásainak lehetősége legyen elmenekülni a falvaikból, nyomoraikból, de éppen eleget fizet ahhoz, hogy ne haljanak éhen, és csak vegetáljanak. Magyarán az állapotukat, a nyomor és a szegénység állapotát fenntartják. Amikor ezt valaki szóvá teszi, akkor ezek a tőkések, kizsákmányoló kapitalisták azzal védekeznek, hogy: "Mégiscsak jobban élnek, mint korábban, nem igaz? Lehetőséget hoztunk nekik, javítottunk a sorsukon, és különben is ők vállalják a munkát, nem igaz? A kockázat pedig a mienké, senki másé" Nos, ezzel a mentalitással fel is mentik saját magukat a lelkiismeretük előtt, hogy ők milyen fasza gyerekek. De vajon mekkora kockázat van, ha 75 centet fizetnek óránként az embereknek, olyan termékek előállításáért, melyek ára több száz dollár lesz végül? Kockázatvállalás-e ez, vagy szimpla kizsákmányolás?

Természetesen ilyen elfajult rendszer van az egész Földön, de ez a rendszer akkor marad fenn, és akkor maradhat fenn, ha a kapzsiság irányít elsődlegesen mindent, és az emberi méltóságot semmibe veszik.
Azok, akik azt mondják, hogy ezek a dolgozók csodálatosan élnek ahhoz képest, ahogy eddig éltek, azok a legnagyobb képmutatók. Odadobják a kötelet a fuldoklónak, de a partra már nem húzzák ki őket. Utána meg azt mondják, hogy a kötél sokkal jobb jobb a kőnél.

Ahelyett, hogy az embereknek méltóságot adnának, ezek a kizsákmányolók épp eleget adnak a dolgozóiknak ahhoz, hogy függő viszonyba kerüljenek, de nem eleget ahhoz, hogy elég erőssé váljanak, s teljes életet élhessenek. Miért? Mert a valódi gazdasági erővel rendelkező emberek, nem csak elviselik a rendszert, de képesek arra, hogy azt befolyásolják, mondjuk a kizsákmányolók kárára. Ez pedig az utolsó dolog, amit a rendszer működtetői, azaz az emberiség 1%-a akar. Nem feledjük, az anyagi javak az emberiség 1%-a kezében van, a többi 99%-a az embereknek ezt az 1%-át szolgálja. Szó szerint. Ráadásul, ha valamelyik ország kormánya a kizsákmányolót netán jogos adózásra kényszerítené, akkor a kizsákmányoló tőkés azonnal azzal támad, hogy ha adóznom kell, akkor két hét és megyek arrébb, utcára téve a dolgozókat. Ez a recept pedig nagyon bevált nekik. Így hát folytatódik a konspiráció, az ember ember általi kizsákmányolása, és mindez rendkívül csendben megy végbe. Olyan csendben, hogy ha egy adott generáció megszületik, pl. a rendszerváltás utáni Magyarországra, akkor az ebben a rendszerben szocializálódó ember, már természetesnek tartja ezt az állapotot.

"Most menj és nem mondj semmit erről az elfajzott társadalmi-gazdasági rendszerről, amely egy vezérigazgatót 70 millió dollárral jutalmaz az üdítő-forgalmazás növeléséért, míg 70 millió ember nem engedheti meg magának, hogy igyon abból az üdítőből, még kevésbé azt, hogy eleget egyék és vigyázzon az egészségére. Ne lásd az elfajzottságát. NEVEZD A VILÁG SZABAD PIACGAZDASÁGÁNAK, ÉS MONDD EL MINDENKINEK, HOGY MENNYIRE BÜSZKE VAGY RÁ!

Így nyugtatja magát minden kizsákmányoló-liberális-kapitalista, aki az embert nem veszi emberszámba addig, míg nem rendelkezik megfelelő mennyiségű földi vagyonnal, vagy hatalommal, vagy befolyással.
De hamarosan elsötétül az ő napjuk, s ragyogni fog az Igazság csillaga! Természetesen vörös színben.


Írta: Nyári Zsolt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése